Singura metoda care te scapa de datorii mai repede

Am vorbit intr-o postare anterioara despre 17 metode de platire a datoriilor, insa astazi vreau sa reduc toate cele 17 metode la una singura, care reprezinta de fapt esenta intregului proces de achitare a datoriilor. “Cum scap de datorii mai repede?” Cu siguranta multi dintre noi isi pun aceasta intrebare macar o data pe zi sau pe saptamana sau macar atunci cand merg la banca pentru a plati rata lunara.

Singura modalitate prin care poti sa scapi de datorii mai repede este:

-sa-ti  directionezi orice extra Leu, orice suma economisita, oricat de mica ar fi, catre achitarea datoriilor, fara exceptie!

Atunci cand vine vorba de datorii ai doua optiuni: fie platesti asa cum tu si banca ati stabilit de la inceput, fie (daca iti doresti destul de tare) te straduiesti sa platesti intr-un timp mai scurt. Evident, unica solutie pentru achitarea datoriilor intr-un timp mai scurt consta in platirea unei sume mai mari decat de obicei, in fiecare luna.

Am scris postari cu metode si idei despre cum poti economisi bani, cum poti reduce facturile si cum poti sa iti manageriezi bugetul mai bine astfel incat sa iti asiguri un trai linistit si o viata mai bogata pe termen lung, insa inainte de toate trebuie sa scapi de datorii. Efectele pe care le au datoriile asupra vietii noastre sunt de multe ori mai grave decat constientizam; datoriile nu ne afecteaza doar bugetul ci si pacea interioara si relatiile cu cei din jur.

Eu recomand tuturor celor care au datorii ca prioritatea numarul 1 de pe lista lor sa fie achitarea datoriilor, apoi economisirea pentru alte obiective; pentru mine, cel putin, nu are sens economisirea unei sume in fiecare luna, daca in acelasi timp am datorii la banca.  Solutia cea mai logica, cel putin din punctul meu de vedere, este ca atunci cand vrei sa scapi mai repede de datorii sa cheltuiesti cat mai putin, sa economisesti si sa faci plati suplimentare la banca, in fiecare luna, FARA EXCEPTIE!

Nu te demoraliza daca nu ai o suma foarte mare,  plateste in plus FIX ATAT CAT AI, orice plata inseamna mai putina datorie; poate nu ai in fiecare luna 200-300 de lei pentru o plata in plus, poate ai doar 50 de Lei, adauga acei 50 de lei la plata obisnuita si iata cum ai facut un pas mai mare decat de obicei spre eliberarea de sub povara datoriilor.

(*Exista totusi o singura exceptie cand vine vorba de datorii: creditul imobiliar/ipotecar, care este singura datorie pe care as putea sa o accept in viata mea, pe mai multi ani, dat fiind faptul ca nu mi-as putea permite achizitionarea unei case cu cash; cu siguranta insa, as face tot posibilul sa imi reduc perioada de achitare).

Metoda “bulgarelui de zapada” sau “plata datoriei cu cea mai mare dobanda”?

Daca te numeri printre cei care au cel putin doua imprumuturi bancare ai de asemenea doua modalitati de plata:

  1. metoda bulgarelui de zapada si 2. plata datoriei cu cea mai mare dobanda.

Metoda bulgarelui de zapada este un model de achitare a datoriilor extrem de cunoscut, insemnand ca atunci cand avem de-a face cu mai multe datorii sau imprumuturi bancare, ne concentram mai intai pe plata rapida a datoriilor mai mici, in timp ce pentru datoriile mai “serioase” facem doar platile minime. Pe termen lung, metoda aceasta te face sa platesti mai mult, din cauza dobanzilor mari ale imprumuturilor pe care le platesti la urma, insa cu aceasta metoda, rezultatele se vad mult mai repede si s-ar putea ca pentru multi dintre noi asta sa fie motivatia necesara de a nu renunta, dar si un motiv de bucurie.

Pe de alta parte, daca alegi sa platesti datoriile cu cea mai mare dobanda, pe termen lung vei plati mult mai putini bani, insa rezultatele se pot vedea dupa cativa ani (depinde de imprumut). Pentru datoriile “minore” se platesc doar ratele minime lunare.

Eu as alege metoda “bulgarelui de zapada”, as plati integral datoriile mai mici cat de repede pot, dupa care, cu banii pe care i-as avea la dispozitie (cei cu care plateam ratele lunare) as face plati suplimentare catre datoriile mai mari. Spre exemplu, daca as scapa de doua rate mai mici care impreuna insumeaza 400 de Lei, si as ramane cu un singur credit de 600 de lei pe luna, as adauga cei 400 de Lei la acesti 600 si as face plati de 1000 de lei pe luna. In felul acesta as reusi sa progresez foarte repede.

In functie de ceea ce ti se potriveste mai bine si ceea ce este mai important pentru tine, poti alege una dintre aceste doua metode sau poti sa iti conturezi propriul tau sistem de plata a datoriilor; cel mai important lucru este sa ajungi sa sa spui: “Nu mai am nicio datorie!”.

Vreau sa stiu: Ce metode de platire rapida a datoriilor ai incercat? Care crezi ca este cea mai eficienta metoda?

 

 

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *