Sarbatorile-motiv de bucurie sau de panica?

Tuturor ne plac sarbatorile, pentru ca ne scot din “normalul” zilelor obisnuite si ne dau un “motiv” intemeiat pentru a nu ne mai gandi la grijile zilnice; singura “datorie” pe care o avem de sarbatori este sa ne distram, sa ne “rasfatam” si sa Carpe Diem! Suna atat de imbietor… Dar, daca am invatat ceva in tot cei 28 de ani de viata pe Terra (cine stie cate vieti am avut pe alte planete), este ca a doua zi vine intotdeauna si te cam trage la raspundere pentru ce ai facut cand te-ai hotarat sa traiesti clipa.

In preajma sarbatorilor cei mai multi dintre noi intram inr-un fel de transa care ne face sa tot scoatem bani din buzunar pe motivul ca “asa trebuie”.  In opinia mea noi, oamenii, “stricam” sarbatorile, le “vulgarizam” cumva prin toata opulenta pe care ne dorim sa o punem in scena de fiecare data cand e Craciunul sau Pastele si de cat de mult ne dam peste cap cu pregatiri si cu zeci de feluri de mancare si cumparaturi inutile.

Nu sunt o persoana religioasa, dar ma consider o persoana spirituala si desi nu privesc aceste sarbatori dintr-un unghi religios, nu pot sa ma dezic de sentimentul de bucurie care ma inunda si obiceiurile cu care m-a obisnuit mama. Nu ma refer la mancare si cumparaturi, ma refer la momentele in care ne adunam toti si petrecem timp de calitate impreuna, in care povestim, radem, ne uitam la un film sau gatim impreuna.

Nu e greu sa va dati seama ca pentru mine nu e dificil sa NU cheltuiesc de sarbatori mai mult decat as face-o in mod normal. Nefiind in Romania este nu doar dificil sa celebrez asa cum faceam cand ma intalneam cu familia mea, insa nici nu simt la fel.

De ce imi este usor sa nu cheltuiesc fara masura in preajma sarbatorilor?

In primul rand, pentru ca refuz ca societatea, reclamele, brandurile, vecinul sau oricine altcineva sa-mi spuna indirect sau direct, ce sa cumpar, cat si mai ales, cand. Ma uit in jurul meu si ma deprim usor, vazand graba si nebunia care se dezlantuie de sarbatori prin magazine, cum mallurile ne bombardeaza cu discounturi care nu sunt intotdeauna discounturi si cum oamenii se grabesc sa scoata bani din portofel (si cand au si cand nu prea au) pentru orice.

In al doilea rand, nu consider ca este sanatos sa facem cheltuieli pe care nu ni le permitem. Multi dintre noi fac eforturi considerabile in preajma sarbatorilor, pentru ca ni s-a indus si ni s-a inradacinat aceasta idee cum ca daca nu cheltuim nu ne bucuram. Fie ca dam banii pe mancare si bautura, pe haine, pe cadouri sau pe iesiri in oras si in vacante, a devenit traditie pentru cei mai multi dintre noi sa lasam deoparte nevoile urgente pentru a sarbatori cum se cuvine, ca asa se face!

In al treilea rand, cel mai bun cadou pe care mi-l pot face de sarbatori este sa NU cheltuiesc sume mari de bani. De cate ori n-am auzit oameni lamentandu-se dupa sarbatori ca raman fara bani! Imi amintesc cum in fiecare an, luna ianuarie este o luna trista, in care nimeni nu mai are bani, toata lumea asteapta salariul uitandu-se in urma cu o urma de regret.

In al patrulea rand, asa cum am specificat la inceput, sarbatorile reprezinta un motiv de bucurie pentru mine prin prisma faptului ca ma pot revedea cu familia (desi devine din ce in ce mai greu sa fac asta). Atmosfera de sarbatoare si bucuria sincera generata poate de colindele de la radio de Craciun, sau de vremea calda si iesirile la iarba verde de Paste, acestea sunt lucrurile care conteaza pentru mine si care ma fac sa imi reintorc privirea catre oamenii si lucrurile pe care de multe ori, le iau de bune si pe care uit sa le apreciez asa cum merita.

Desigur ca, imi plac forfota si atmosfera din preajma sarbatorilor, si ma bucur enorm de gustul unor feluri de mancare speciale sau traditionale si stiu ca pentru multi dintre noi aceste sarbatori si celebrarea lor in modul traditional cu masa imbelsugata si cumparaturi este destul de importanta, dar ceea ce vreau sa transmit este ca nu trebuie ca aceste sarbatori sa fie un motiv de panica, cand ar trebuie sa fie un motiv de bucurie, nu este nevoie sa ne golim portofelul, mai ales daca avem datorii sau nu avem un venit lunar foarte mare.

Eu sustin ideea de echilibru in tot ceea ce intreprindem, si nu vreau sa spun ceva ce este foarte evident, insa serios acum, o sarbatoare dureaza 1-2 zile, nu o luna, chiar e nevoie de atata exces?

Totul depinde de prioritatile fiecaruia, de modul cum priveste viata si de ceea ce simte sa faca, nu exista o reteta anume de urmat, insa cei care sunt interesati ca mine de altfel, de a cheltui responsabil pentru ca avem planuri de indeplinit si datorii de platit, poate ca o cheltuiala mai cu masura e de preferat.

Cum poti evita cheltuielile majore de sarbatori?

Simplu, prin doua metode care stau la baza unui buget “sanatos”,  planificarea si economisirea! Daca nu te poti abtine de a a cheltui de sarbatori, atunci pregateste-te din timp. Pune bani deoparte din timp pentru cheltuielile de Paste sau de Craciun sau pentru orice alt eveniment la care trebuie sa participi si voila!

Vreau sa stiu: Ce inseamna pentru tine sarbatorile? Cum te pregatesti de sarbatoare?

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *