Salariu mai mare sau cheltuieli mai mici?

Ecuatia e simpla: daca vrei sa devii independent financiar sau sa scapi de datorii trebuie sa ai mai multi bani decat cheltuiesti. Cum obtii acest lucru? Cheltuieste mai putin sau mareste-ti veniturile!

Parerile sunt impartite. In timp ce unii dintre noi ar sacrifica cateva ore in plus pe zi pentru un job part-time sau cateva joburi freelance, altii si-ar reduce cheltuielile atat cat pot de mult pentru a nu fi nevoiti sa-si petreaca 12-15 ore pe zi la lucru.

Am precizat si in alte articole ca eu sustin ideea de a munci “destept”, nu de a munci “din greu”. Pun foarte mare pret pe timpul meu liber (foarte mare!) de aceea mai degraba m-as gandi de doua ori inainte sa merg iar la cumparaturi decat sa-mi sacrific timpul liber muncind.

Sa vorbim pe rand despre fiecare dintre aceste doua optiuni si ceea ce implica ele:

Cresterea venitului lunar

Inseamna mai multi bani, aceelasi stil de viata. Daca castigi mai mult iti vei putea pastra stilul de viata cu care te-ai obisnuit si vei putea si economisi (asta daca nu incepi sa cheltuiesti mai mult decat de obicei).

Cum iti poti creste venitul? Prin mai multa munca sau printr-o marire de salariu.

  • Mai multe ore de munca. Daca acum stai la serviciu in jur de 8-10 ore cu siguranta trebuie sa mai adaugi 2-3 ore ca sa vezi o diferenta consistenta la salariu. Pe de alta parte insa, nu toate joburile permit lucrul peste program, iar multi dintre angajatori ofera zile libere in locul remuneratiei pentru orele muncite in plus. Mai mult decat atat, situatia ta de acasa poate fi un impediment; nu toata lumea poate sta la munca dupa ora 6 din diverse motive. Un job part-time? In Romania nu poti gasi joburi part-time foarte repede, cu ore flexibile si potrivite oricarei varste.
  • Marirea de salariu. De obicei poti primi o marire de salariu daca avansezi in functie, datorita vechimii sau daca pur si simplu iti schimbi jobul cu unu mai bine platit. Desigur, mai sunt si cazuri specifice datorita carora poti castiga mai mult lucrand acelasi numar de ore, insa acestea se intampla destul de rar (cel putin asta am observat eu).
  • Cand iti creste venitul iti cresc si nevoile. Ai observat ca atunci cand ai mai multi bani vrei mai multe lucruri? Sau cand ai cativa lei in plus, parca incepi sa te gandesti ce mai poti cumpara cu ei. Oamenii au tendinta sa cheltuiasca mult, foarte mult si mult mai mult decat au nevoie, vezi cate imprumuturi bancare se fac pentru “nevoi personale”. Imagineaza-ti cum este atunci cand ai bani in plus in fiecare luna cu care poti face fix ce doresti. Iti garantez ca vei avea “nevoi” urgente imediat. Cel putin asta ne place noua sa credem , ca avem “nevoie”. Fara un control de sine bine pus la punct si o motivatie puternica, nu conteaza cat de mult ai castiga in plus, vei ajunge fix in situatia de a cheltui tot ce castigi.

Redu cheltuielile!

In cele mai multe dintre cazuri, cheltuiala mai mica este singura optiune valabila, dar care are mai multe beneficii decat economisirea banilor sau platirea datoriilor: te invata ce inseamna auto control, cheltuieli responsabile, planificarea si prioritizarea.

Viata frugala si timp liber

  1. Traiul frugal. Cheltuind mai putin inseamna sa incepi sa duci un stil de viata frugal, ceea ce inseamna sa cheltuiesti o suma mult mai mica decat venitul pe care il ai si tot ce nu cheltuiesti sa pui deoparte sau sa faci plati mai dese (sau mai mari) la banca.
  2. Mai mult timp pentru tine! Munca te innobileaza dar te si cocoseaza, ca sa fac o rima. E frumos sa ai un job la care sa te duci in fiecare zi, sa ai beneficii si un salariu stabil in fiecare luna, dar este si mai frumos sa ai timp sa te bucuri te tine si de familia ta. Ai nevoie de echilibru in viata ta, astfel incat sa nu te mai simti frustrat si nefericit.

Cea mai buna varianta dupa parerea mea? Traieste frugal si mareste-ti veniturile!

Daca ai posibilitatea sa iti maresti salariul fara sa fii nevoit sa muncesti non-stop, atunci ia masurile necesare! Cu un venit lunar mai mare si cu un consum mult mai redus iti vei putea atinge toate obiectivele, si vei fi cu siguranta mai linistit si mai fericit pe termen lung.

Vreau sa stiu: Tu ce metoda crezi ca ti se potriveste mai bine?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *