Planificarea bugetului este definitia succesului

Stiti toate articolele care se scriu despre planificarea bugetului? De fiecare data cand dadeam peste inca un articol despre planificarea banilor si avantajele acestui proces, ma simteam agasata de-a dreptul de toti acesti bloggeri care tot scriau despre asta. Dar stiti ce? Toti oamenii aceia aveau dreptate! Nu e gluma, planificarea bugetului functioneaza! Una dintre cele mai importante aptitudini ale unei persoane frugale sau a oricarei persoane care isi doreste sa fie in controlul finantelor proprii, este planificarea bugetului lunar.

Planificarea finantelor personale inseamna sa stii exact cat anume cheltuiesti pe luna, cat anume ai nevoie si cel mai important, unde este loc de imbunatatiri. Pentru a fi in controlul finantelor proprii si a-ti putea imparti banii in mod efectiv intre cheltuieli, datorii si economii, e necesar sa urmaresti indeaproape si sa calculezi fiecare leu pe care il cheltuiesti incepanad cu ziua 1 a lunii pana la ultima.

Cand mi-am analizat bugetul pentru prima data, am fost socata sa vad cat de multi bani se duc pe lucruri marunte cum ar fi o sticla cu apa, o cafea (ieftina), un pachet de servetele, un burete de vase, o periuta de dinti si multe alte lucruri pe care, de cele mai multe ori, uitam sa le includ pe lista de cumparaturi, dar de care aveam nevoie in fiecare zi.

Bun, veti spune, pai daca avem nevoie de aceste lucruri inseamna ca nu ar trebuie sa ne socheze faptul ca dam banii pe ele, nu? Daca aceste mici cheltuieli nu sunt prevzute din timp si nu sunt incluse in bugetul saptamanal, ele vor insemna costuri suplimentare. Spre exemplu, daca am 100 de lei buget saptamanal, uit sa pun pe lista lucrurile aceasta marunte (dar necesare!) si merg la piata sau la supermarket sa cumpar mancare, automat am senzatia ca pot sa cumpar si alte produse neplanuite, am senzatia ca pot sa “ma intind” cu cheltuiala, pentru ca vad ca-mi raman bani. Acesti bani care imi raman de fapt, ar trebui sa fie utilizati pentru lucrurile necesare despre care vorbeam, dar pe care am uitat sa le pun pe lista. Pe cale de consecinta logica, voi depasi bugetul saptamanal si imi voi da peste cap toate planurile.

Nu trebuie sa fii matematician sau consultant financiar sa poti sa tii pasul cu banii tai; poti sa faci asta in Excel sau pe foaie cu pixul. Pur si simplu, pentru o luna, noteaza tot ce ai consumat si cat ai platit pentru fiecare lucru in parte. La final de luna, vei vedea exact pe ce se duc banii tai, de cati bani ai nevoie, si daca consideri ca este cazul, vei stii unde este necesar sa faci schimbari; crede-ma, sunt atat de multe si marunte cheltuielile care pot fi evitate, doar ca uneori nu ne da seama de ele.

Exista cateva motive serioase pentru care noi toti avem nevoie de planificarea bugetului:

  1. Venituri limitate. As spune ca nu doar cei cu venituri limitate ar trebui sa-si planifice bugetul, ci toata lumea, dar in special cei care se incadreaza in prima categorie. Daca o persoana sau o familie are un venit limitat, planificarea bugetului este extrem de folositoare; ne ajuta sa intelegem ce putem elimina de pe lista cheltuielilor si cum ne putem administra finantele mai bine pentru a nu ramane in pana de bani.
  2. Datorii. Persoanele care au datorii, mai mult decat oricine ar trebui sa-si urmareasca indeaproape cheltuielile, pentru a se asigura ca au destui bani pentru toata familia dar si pentru plata ratei lunare. Mai mult decat atat, planificarea bugetului este extem de folositoare daca ne dorim sa achitam datoriile mai repede; putem “rupe” cativa lei de la bugetul pentru mancare, sarim peste mersul cu masina la serviciu si tot asa ne apropiem mai repede de o viata lipsita de datorii.
  3. Economisirea banilor. Atunci cand ne planificam bugetul lunar, alocarea unei anumite sume categoriei “Economii” este dorinta celor mai multi dintre noi. Ce imi place mie cel mai mult este ca economisirea devine un reflex, pe masura ce trece timpul, devine un “gest automat”. Economisirea este un obicei financiar care da “dependenta”; este foarte imbucurator sa stii ca ai un cont de economii, si ca nu muncesti ore in sir degeaba. Iti da incredere in sine si in faptul ca evoluezi pe zi ce trece.
  4. Obiective si dorinte neimplinite. Planificarea te ajuta sa vizualizezi si sa depui si mai mult efort pentru atingerea obiectivelor din viitorul apropriat sau indepartat. Fie ca vrei sa pleci intr-o vacanta, sau ai nevoie de un nou laptop, planificarea banilor faciliteaza ecnomisirea si sa te lasa sa vezi fiecare pas pe care il faci in directia dorita de tine.

Recunosc ca la inceput, tot procesul acesta de a scrie pe foaie tot ce cheltuiesc mi s-a parut ceva inconfortabil, (cel putin) si a trebuit sa fac un efort de memorie sa imi amintesc in fiecare zi sa notez tot ce am facut, insa acum ma gandesc cat de multi bani as fi putut economisi daca faceam asta cu cativa ani in urma; ANI! A devenit ca o a doua natura pentru mine sa ma joc cu cifrele si sa notez tot ce fac; de fapt, a devenit un reflex.

Planificarea bugetului m-a ajutat sa devin mai constienta de obiceiurile mele financiare, m-a ajutat sa fiu mai responsabila, sa economisesc mai mult si sa ma simt in control. Atunci cand pui totul cap la cap si intelegi ce se intampla cu banii tai, haosul se transforma in ordine, linistea interioara ia locul grijilor pentru ziua de maine.

Vreau sa stiu: Obisnuiesti sa iti planifici bugetul lunar?  In ce mod te ajuta planificarea finantelor?

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *