Nu te teme de ceea ce poti controla

Fiecare dintre noi a simtit macar o data frica de esec, frica de a nu da gres si de a fi judecati de ceilalti, frica de a pune tot ce ai (bani, energie, timp) intr-o singura directie, care poate fi cea gresita. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca nu constientizam ca suntem stapanii propriei noastre vieti, propriilor noastre actiuni si ca de fapt, noi suntem cei care trebuie sa ne controlam mintea si nu invers.

Fiecaruia dintre noi ii este teama de ceva; teama de a nu ne ingrasa, teama de a nu fi concediati, teama de a nu intra la facultatea dorita, teama de a nu putea avea copii s.a.m.d. Mie mi-e teama de a rata sansa de a trai viata pe care mi-o doresc! Ma pot descurca cu putin (ca doar am facut-o de atatea ori), am trecut prin situatii dificile si foarte dificile din punct de vedere financiar si, din fericire, situatia mea s-a schimbat radical, insa recunosc ca ma panicheaza gandul ca m-as putea intoarce in acea perioada a vietii mele in care ma ingrijoram nonstop si munceam 8-10 ore pe zi doar ca sa platesc facturile.

Empatizez foarte tare cu cei care au mai putini bani decat au nevoie, din pacate sunt foarte multi oameni care au mai putin decat strictul necesar si cu siguranta exista foarte multi oameni care nu au niciun venit, sau ceea ce castiga este atat de putin inca nici nu se pune problema economisirii sau a planificarii bugetului. In aceste cazuri, este nevoie de mult mai multe eforturi si ajutor din partea celor in masura sa faca asta, nu as dori sa discut prea mult pe marginea acestui subiect intrucat nu este scopul acestui blog.

Nu te teme de lucrurile pe care le poti schimba! spunea cineva. Nu te teme de esec, adaug eu, daca solutia sta in mainile tale. Si de cele mai multe ori, solutia sta in mainile noastre, doar ca presiunea sociala ne dicteaza cum, ce , cand sa facem si ce sa simtim. Nu te teme de ziua de maine, pentru ca sta in puterea ta sa te asiguri ca maine va fi o zi buna pentru tine.

Nu da vina pe altii!. Accepta-ti greselile!

Am observat ca extrem de multe persoane se comporta de parca altcineva le-ar fi facut datoriile pe care le au, ca altcineva este cumva responsabil de ceea ce li se intampla si cumva asteapta sa le sara cineva, de undeva in ajutor! Cat de mult timp am irosit cautandu-mi scuze si plangandu-ma de situatia mea, cand de fapt am fost doar incapabila de a lua atitudine!

Noi toti suntem responsabili pentru tot ceea ce ni se intampla. Nimeni nu s-a dus in locul tau sa cumpere televizor in rate, nimeni altcineva nu cheltuieste mai mult decat este nevoie, nimeni altcineva in afara de tine nu iti cheltuieste banii. Cine este asadar cel care trebuie sa schimbe ceva? Tu, eu, el , ea, noi toti.

Cum reusesti sa iti depasesti fricile legate de bani, datorii si viitorul tau financiar?

  1. Cheltuieste mai putin.
  2. Plateste-ti datoriile mai repede.
  3. Nu mai face alte datorii.
  4. Citeste, informeaza-te si cunoaste-ti bugetul.
  5. Stabileste targeturi si termene limita pe care le vei respecta.
  6. Stabileste reguli pentru tine si toata familia.
  7. Apreciaza ceea ce ai deja si foloseste tot ce ai pana cand vei fi intr-adevar nevoit sa cumperi un nou produs.
  8. Evita sa devii un consumator orb.
  9. Curaj!

Nu te teme de saracie, de lipsuri, de ziua de maine, de datorii, de esec, pentru ca iti sta in putinta sa schimbi tot ce nu-ti place. Trebuie doar sa incepi sa faci ceva!

Vreau sa stiu: Ce simti cand te gandesti la situatia ta financiara? Ce schimbari esti dispus sa faci pentru a reusi sa-ti atingi obiectivele?

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *