Nu judeca alegerile financiare ale celorlalti

Am vorbit despre ce inseamna sa fii frugal in societatea noastra si cum ar trebui sa imbratisam cu mandrie stilul nostru de viata, oricare ar fi acela, fara sa ne temem ca vom fi judecati. Intr-adevar intr-o masura mai mica sau mai mare toti ne criticam intre noi, dintr-un motiv sau altul,  insa asa cum am sustinut de fiecare data, nu este “problema” noastra ceea ce cred ceilalti despre noi, atata timp cat noi sunteam “reali” fata de noi insine.

“Pericolul” de a deveni una dintre persoanele care judeca pe ceilalti

Este de inteles ca atunci cand imbratisezi frugalitatea si-i gusti din roade, sa crezi cu tarie in principiile tale si in ceea ce iti doresti sa obtii pe termen lung; astfel, devine foarte usor sa cadem de cealalta parte a baricadei si sa incepem sa-i judecam pe ceilalti pentru ca nu sunt ca noi.
Si eu m-am aflat de multe ori in postura aceasta :” Daca n-ai mai iesi de 4 ori la cafea pe saptamana, nu te-ai mai plange acum”,  “Cum poate sa plateasca pentru asta atat de mult?”, “Serios, nu are ce sa faca cu banii, numai prin cafenele sta”, sau “ Ar trebui sa nu cheltuiesti atat de mult”. Nu este deloc corect ceea ce am gandit si de multe ori, ceea ce am spus; nu am niciun drept sa judec alegerile celorlalti. Asumand ca ceea ce fac eu este calea corecta de abordare a vietii incep sa judec pe unul si pe altul, cand de fapt eu imi doresc sa nu fiu criticata la randul meu.

Nu judeca, pentru a nu fi judecat

DA, cred cu tarie ca celor mai multi dintre oameni le lipseste educatia financiara si mi-as dori sa vad din ce in ce mai putini oameni cu datorii pe zeci de ani, cu griji constante si cu teama ca daca maine se intampla ceva nu se pot descurca, insa nu am cum sa schimb nimic doar privind din afara si judecand modul in care fiecare om isi manageriaza bugetul.
Nu pot in fond sa fac altceva decat sa ofer un exemplu prin felul meu de a actiona si prin alegerile pe care le fac. Chiar daca uneori discrepantele intre ceea ce cred eu si ceea ce cred cei din jurul meu sunt prea mari uneori, asta nu inseamna ca nu putem gasi o cale de mijloc. Eu sunt de parere ca daca cineva invata ceva de la mine si doreste ajutorul meu in vreun fel, atunci ma simt onorata si gata sa ajut; daca nu, viata mea va ramane aceeasi.
Detest de-a dreptul atitudinea unor oameni de a-si forta principiile si ideile in viata altor oameni, de ai face sa adere la ceea ce sustin ei. Frugalitatea nu e o religie si nici un partid politic, este un stil de viata, la fel ca oricare altul si nu priveste pe nimeni altcineva decat pe cel care-l adopta.
Crezi sau nu, chiar daca tu ai descoperit “reteta fericirii” nu uita ca pentru ceilalti fericirea inseamna altceva, multi oameni nu vor sa economiseasca, nu au planuri de pensionare timpurie si nici nu vor sa-si schimbe stilul de viata cu care s-au obisnuit si este absolut in regula. Mai mult, nu stim ce se ascunde in spatele actiunilor sau principiilor celorlalti si nu este “datoria” noastra sa decidem ce e bine si ce nu.

Asadar, draga frugalule, draga minimalistule si tu draga om care incepi sa iti schimbi stilul de trai evita sa devii:

  • un om greu de avut in preajma.
  • un om rautacios
  • un om care critica alegerile celorlalti
  • un om care nu-si tine parerile rautacioase pentru el
  • un om care se lauda cu reusitele sale pe plan financiar
  • un om care nu e sincer fata de sine insusi

Lumea nu are nevoie de inca un critic, sunt deja destui oameni care vor sa scoata in evidenta ceea ce alti oameni fac gresit in acceptiunea lor; lumea are nevoie de oameni care se incurajeaza si se ajuta unii pe ceilalti, sigur, nu poti ajuta pe nimeni cu forta insa nici nu trebuie sa-ti irosesti timpul analizand ce face unul si altul.

Societatea si relatiile interpersonale ar fi mult mai sanatoase si mai profunde daca ne-am raporta la oameni cu o atitudine toleranta si intelegatoare, in loc sa ne repezim sa judecam si sa discriminam pe baza aparentelor.

Vreau sa stiu: Tu cum te raportezi la ceilalti care nu duc acelasi stil de viata ca tine sau care nu-ti impartasesc ideile?

You may also like...

1 Response

  1. May 16, 2017

    […] de a-l judeca pe celalalt si asta ar putea sa ne strice prietenia. Incerc sa nu fiu persoana care judeca alegerile si modul in care ceilalti isi traiesc viata insa atunci cand cineva vine la mine sa imprumute o suma de bani incep sa imi pun intrebari despre […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *