Locul frugalitatii in societatea de consum

Frugalitatea nu este la moda si nici nu va fi vreodata. Societatea ne-a “educat” sa gandim ca daca nu cumparam nu suntem fericiti, iar calitatea vietii noastre creste in raportul cu numarul lucrurilor pe care le detinem sau cu pretul acestora. O persoana minimalista sau frugala cu siguranta pare ca fiind impotriva curentului, respingand 99,9% din ceea ce consumerismul promoveaza.

A alege frugalitatea ca stil de viata este o optiune personala, asupra careia nimeni in afara de tine nu are sau nu ar trebui sa aiba un cuvant de spus. DAR, din pacate, societatea noastra este de foarte mult ori un aspru judecator ale alegerilor pe care le facem, chiar daca acestea nu ne “afecteaza” decat pe noi. Nici eu si nici tu nu ne putem creiona viata in functie de ce vrea lumea din jur, ar fi un proces extrem de obositor si fara sfarsit.

Daca incerci sa traiesti dupa cum dicteaza societatea, s-ar putea sa nu traiesti dupa cum simti; daca vrei sa-i multumesti pe altii, s-ar putea sa te nemultumesti pe tine. Daca ma intrebi pe mine, nu e o decizie care necesita mult timp de gandire.

Teama de a nu fi judecat

Nimeni nu vrea sa fie judecat pentru actiunile sale, mai ales daca ceea ce faci nu afecteaza pe nimeni; fiecare vrea sa fie acceptat si lasat in pace sa-si traiasca viata asa cum vede de cuviinta. Nimeni nu vrea sa fie blamat pentru ceea ce este, toti vrem sa fim respectati, iubiti si apreciati, insa cu ce pret? Nu putem schimba pe nimeni, oamenii au judecat alti oameni dintotdeauna si o vor face in continuare. Singura “datorie” pe care o am este aceea de a fi sincera fata de mine insami.

La inceputul calatoriei mele catre independenta financiara, am simtit o timiditate, o “rusine” as putea spune  in a spune oamenilor de ce nu vreau sa ies in oras de 4 ori pe saptamana, in club sau la restaurant, pentru ca stiam ca ma vor judeca, insa evident, faceam o gresala gandind acest lucru. Nu imi place sa cheltuiesc bani, nu merg la munca in fiecare zi doar pentru a iesi in oras si a-mi cumpara haine; pur si simplu am alte prioritati in viata, alte lucruri de facut cu banii mei. Se simte cineva inconfortabil cu acest lucru? Nu este problema mea, este fix problema lor; eu imbratisez cu tarie principiile dupa care traiesc zi de zi, iar daca cineva are o problema cu asta este invitat afara din viata mea.

Adevarul te face intr-adevar un om liber!

“Cum, nu iesi la cafea, iti calculezi fiecare leu pe care il cheltuiesti?” “Cum adica, nu ti-ai mai cumparat haine de 6 luni?” Ce ciudat trebuie ca le pari celorlalti! In prima faza toata lumea te va judeca, dupa care toata lumea se va obisnui. Stirea ca tu nu mai vrei sa cheltuiesti iresponsabil pentru ca vrei sa-ti platesti datoriile sau sa te pensionezi la 45 de ani va face “zgomot” pentru o vreme, insa, ca de fiecare data, oamenii uita, subiectul se invecheste si isi vor muta interesul catre o alta directie; exista si alte lucruri mult mai “juicy” de comentat decat bugetul tau!

De fiecare data cand spun ceea ce gandesc si cand le arat celorlalti ce simt si care imi sunt principiile de viata,  ma simt libera si fericita.  Nu trebuie sa mint, nu am nevoie sa impresionez pe nimeni, cred cu tarie in deciziile mele si stiu ca imi voi atinge toate obiectivele stabilite.

Stii ceva? Exista mari sanse ca aceia care te judeca sa te aprecieze de fapt; mari sunt sanele ca ei sa se simta nefericiti cu situatia lor financiara, s-ar putea ca tu, prin alegerile tale, sa-i faci sa-si reevalueze alegerile lor.

Nu face  compromisuri cand vine vorba de linistea sufleteasca!

Eu am decis cu mult timp in urma ca niciodata sa nu fac nimic pentru altcineva daca acest lucru imi provoaca disconfort emotional.  In acest fel ma asigur ca sunt onesta fata de mine si fata de celalalt; la ce bun sa pretind ceva daca nu e ceea ce vreau sau simt intr-adevar? Felul in care eu sau tu ne traim viata: frugal, minimalist, vegetarian, budist sau orice alt stil de viata am avea, este un lucru atat de intim incat nimeni nu poate spune “asta e gresit” sau “asa e bine!”.

Vreau sa stiu: Crezi ca este important sa fii sincer cu cei din jurul tau despre frugalitatea ta sau despre modul cum alegi sa traiesti zi de zi, chiar daca ceilalti te-ar putea judeca?

 

 

You may also like...

1 Response

  1. June 6, 2017

    […] vorbit despre ce inseamna sa fii frugal in societatea noastra si cum ar trebui sa imbratisam cu mandrie stilul nostru de viata, oricare ar fi acela, fara sa ne […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *