Frugal sau minimalist? Diferenta dintre minimalism si frugalitate

Minimalismul si frugalitatea sunt doua stiluri de viata care provoaca (inca) destul de multa confuzie printre multi dintre noi, si pe buna dreptate, pentru ca sunt foarte asemanatoare, avand ca centru de interes consumul redus si responsabil. Exista totusi cateva diferente intre un stil de viata frugal si unul minimalist, iar eu voi incerca sa explic cat mai bine care sunt acestea. (Mai multe detalii despre stilul de viata frugal gasesti aici).

Recunosc ca pentru o foarte scurta perioada de timp am crezut ca sunt o persoana cu un stil de viata minimalist, insa dupa cateva lecturi, cercetari si dialoguri cu alti oameni, am realizat ca nu sunt de fapt minimalista, ci mai degraba o frugala moderata (daca exista asa ceva).

Iata, asadar, care sunt cele mai evidente diferente dintre frugalitate si minimalism:

*Foarte important! A nu se confunda stilul de trai minimalist cu estetica minimalista care este cu totul un alt subiect.

  • Frugalul cheltuieste putin, cauta variante mai ieftine pentru orice si profita de discounturi prin prisma faptului ca isi doreste sa fie asigurat din punct de vedere financiar pe termen lung; sa economiseasca pentru a avea de unde lua la nevoie. O persoana minimalista cheltuieste putin si economiseste prin prisma faptului ca nu are nevoie de lucruri; un stil de viata minimalist promoveaza nevoia pentru strictul necesar si nimic mai mult.
  • O persoana frugala pastreaza de obicei tot felul de lucruri  cu scopul de a le folosi si in ideea ca nu se stie cand ii vor trebui, insa minimalistul de descotoroseste de orice nu ii trebuie; daca nu ii trebuie azi cu siguranta nu ii va trebui nici maine nici luna viitoare. Priviti aceste doua camere:

        

Prima ii apartine in mod evident minimalistului; nimic altceva, in afara de strictul necesar. In cea de-a doua fotografie poate fi reprezentata camera unei persoane frugale, sau camera oricarei alte persoane indiferent de stilul de viata pe care il duce. Ceea ce vreau sa evidentiez este ca o persoana frugala nu are doar strictul necesar, ci mai mult decat atat, insa principiul de baza al frugalitatii este gasirea variantelor mai ieftine pentru orice.

  • Minimalismul poate fi privit ca parte a frugalitatii din cauza faptului ca acest stil de trai duce la economisire si consum redus, insa frugalitatea nu se poate transforma in minimalism tocmai din cauza (sau datorita) faptului ca nu promoveaza ideea de “eliminare” a ceea ce nu-ti trebuie si a trai doar cu stricul necesar.

Am mentionat putin mai sus ca eu sunt o frugala moderata, asta insemna ca desi incerc (si de multe ori imi iese) sa cheltuiesc mult mai putin, sa refolosesc, sa economisesc in fiecare luna, sa gasesc variante mai ieftine pentru ceea ce vreau, la fiecare 2-3 luni imi fac ordine prin lucruri si ori incerc sa le vand ori le arunc, daca nu mai “cred” in ele. Mai mult decat atat, recunosc ca nu sunt tot timpul cu garda sus cand vine vorba de cheltuieli, am momente cand fac alegeri nefericite.

Sa ne fie clar, minimalismul nu e “mai bun” decat frugalitatea, si nici viceversa; de fapt, nici nu conteaza numele sau caracteristicile, conteaza rezultatele, efectele pe care stilul tau de viata le are asupra vietii tale pe termen lung. Atata timp cat te concentrezi pe lucrurile cu adevarat valoroase din viata ta si esti fericit, nimic altceva nu conteaza.

Vreau sa stiu: Care dintre cele doua ti se pare un stil de viata mai atractiv: frugalitatea sau minimalismul? Esti o persoana frugala sau minimalista? Crezi ca ai putea deveni?

You may also like...

1 Response

  1. Mihaela says:

    Eu nu sunt nici una nici alta deocamdata, dar daca ar fi sa aleg as fi cu siguranta frugala, pentru ca traiul doar cu strictul necesar nu este ceva care m ar face fericita, asa cum traieste o persoana minimalista. Multumesc pentru articol, este foarte util.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *