Deosebirea dintre frugalitate si zgarcenie- 10 diferente

Desi la prima vedere si frugalitatea si zgarcenia au acelasi numitor comun, si anume, economisirea banilor, exista cateva diferente majore intre o persoana frugala sau minimalista si o persoana zgarcita.

**Pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenul “frugalitate”, gasiti in articolul  Ce este frugalitatea si ce inseamna sa traiesti frugal  mai multe explicatii si informatii despre subiect.

Este necesar ca frugalitatea si zgarcenia sa fie delimitate, pentru ca ele se bazeaza pe principii foarte diferite, iar efectele lor se resimt diferit in viata noastra. Tendinta naturala a omului este sa critice ceea ce nu intelege, iar eu, ca orice persoana daca nu frugala, cel putin minimalista, imi doresc ca tot mai multi oameni sa inteleaga de ce un trai frugal este benefic pentru noi toti.

Iata 10 diferente dintre o persoana frugala si o persoana zgarcita:

 1. O persoana frugala profita de reduceri atunci cand are nevoie de ceva si de obicei opteaza pentru calitate si valoare. O persoana zgarcita cauta intotdeauna ce este mai ieftin, fara sa se gandeasca la calitate. Calitatea nu primeaza, ci pretul.
 2. Frugalul nu pune pret pe aparente si nici pe branduri. Zgarcitul vrea sa impresioneze, dar sa nu plateasca.
 3. Un om frugal pune siguranta si sanatatea familiei pe primul plan, indiferent de pret. Un om zgarcit nu concepe sa plateasca mai mult pentru nimic, indiferent daca asta inseamna nesiguranta sau nemultumirea familiei.
 4. Frugalul nu face din bani un scop in sine; banii sunt doar un mijloc de a duce o viata relaxata si fara datorii. Zgarcitul face din bani un scop in sine, fara a fi dispus sa-i foloseaca in niciun fel.
 5. Un om frugal economiseste pentru a se asigura ca poate cheltui atunci cand are nevoie. Un om zgarcit economiseste pentru ca nu vrea sa cheltuiasca.
 6. Oamenii frugali pot fi dati drept exemplu altor oameni pentru abilitatea lor de a economisi, si de a face alegeri destepte cu banii lor, pe cand o persoana zgarcita ii face pe altii sa se simta inconfortabil in jurul lor.
 7. Frugalitatea este o optiune personala, care nu invadeaza vietile celorlalti; zgarcitul are tendinta sa-i controleze pe cei din jur si alegerile lor.
 8. Frugalul se gandeste la efectele pe termen lung ale actiunilor sale, zgarcitul gandeste pe termen scurt.
 9. O persoana frugala este multumita de viata pe care a ales-o si alegerile pe care le face, zgarcitul nu este niciodata multumit.
 10. Frugalul admite si recunoaste ca are bani, zgarcitul se plange intotdeauna ca nu are bani, nu conteaza cat de multi ar avea.

Vreau sa stiu: Tu in ce categorie te-ai incadra cel mai bine? Ai si alte idei in legatura cu diferenta dintre frugalitate si zgarcenie?

 

 

You may also like...

4 Responses

 1. Andrei E. says:

  Tatal meu este o persoana cam zgarcita si il recunosc in toate cele spuse de tine. Nu e prea distractiv sa stai in jurul unei persoane asa. Cred ca frica de a ramane fara bani, sau frica de saracie pe unii ii face frugali si pe unii zgarciti.

 2. matei denisa says:

  Bun articol 🙂
  ps: la nr 10 ai repetat din greseala frugal in a doua parte

 1. May 20, 2017

  […] investitii, care imi imbunatatesc viata. Dupa cum spuneam  intr-o postare anterioara, una dintre diferentele dintre frugalitate si zgarcenie este ca o persoana frugala alege sa investeasca bani si timp in lucrurile care-i influenteaza viata […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *