Pe ce cheltuiesc cei mai multi bani

Este in natura omului minimalist, frugal , sau daca vreti, responsabil financiar, sa investeasca in lucrurile (de orice natura) cu adevarat valoroase pentru el. Am spus de mai multe ori ca, cel putin pentru mine, lucrurile cu adevarat importante sunt mai degraba experientele pe care le am, locurile pe care le vad,  timpul petrecut cu familia, sanatatea si evolutia financiara si profesionala. Banii sunt extrem de importanti, in masura in care ma ajuta sa ma bucur de toate lucrurile mentionate mai sus; in masura in care ma ajuta sa imi imbunatatesc viata pe termen lung, nu doar in urmatoarele 5 minute.

Pot trai fara 50% din lucrurile pe care le detin? Da, POT; de aceea, am ales de fiecare data varianta lor mai ieftina, din diverse motive: pentru ca le folosesc rar, sau pe o perioada limitata sau, cel mai important, pentru ca pot renunta la ele atunci cand ma voi muta din China. Exista insa, cateva lucruri pentru care de fiecare data aleg sa platesc mai mult, sau cel putin, nu caut neaparat varianta lor mai ieftina, decat daca primesc aceeasi calitate in schimb.

Aceste cateva lucruri sunt extrem de importante pentru mine, deoarece ele reprezinta de fapt investitii, care imi imbunatatesc viata. Dupa cum spuneam  intr-o postare anterioara, una dintre diferentele dintre frugalitate si zgarcenie este ca o persoana frugala alege sa investeasca bani si timp in lucrurile care-i influenteaza viata intr-un mod pozitiv pe o lunga perioada de timp,  in timp ce, zgarcitul alege varianta cea mai ieftina doar de dragul de a nu cheltui, fara sa tina neaparat cont de cum il va afecta acest lucru in viitor.

Momentul contra-argumentului! Ca orice persoana analitica prin definitie, cum imi motivez o anumita decizie, cum imi apare un contraargument si uite asa ma conving si dez-conving singura de foarte multe ori! Da, se gaseste  o varianta mai ieftina pentru orice! Fie ca e vorba de evenimente, bilete de avion, haine, pantofi, telefon mobil, putem gasi o varianta mai ieftina, insa de multe ori 100 de lei, 5 lei, 89 de lei cumpara timp si calitate. De multe ori am ajns la concluzia ca mai bine as fi adaugat cativa lei pretul unor casti pentru telefon, decat sa le cumpar pe cele mai ieftine si sa fiu nevoita sa le arunc dupa 1 luna.

TADAAAM! Iata lista mea cu lucrurile pe care, nu le “fac” sau “achizitionez” des , dar si cand o fac, aleg calitatea. Foarte important!! Pentru fiecare dintre aceste lucruri imi pregatesc bugetul din timp; economisesc din timp (cu cateva luni sau chiar un an daca se poate) pentru a ma obisnui cu ideea ca voi face o investitite mai mare la un moment dat, dar mai ales pentru ca este mai util, usor si sanatos pentru mine sa strang 1000 de lei in 6 luni decat in 2.

Vizita la medic

Din punctul meu de vedere, vizita la medic nu trebuie inlocuita cu NIMIC. In ceea ce ma priveste, nu merg la doctor in China, in afara de momentul in care trebuie sa merg pentru viza de lucru, insa in fiecare an, cand merg in vizita in Romania, am un buget aparte special alocat controalelor medicale. Am asigurare medicala (un fel de) aici in China, insa e mult prea complicat sa stau prin spitale cu orele si sa nici nu inteeg ce-mi spun doctorii, care desigur ca nu vorbesc engleza. Decat sa merg sa platesc pretul triplu la doctorii din spitalele internationale, imi pastrez banii si merg la noi.

Evenimentele din familie

Acu’ e acu’! In vara asta fratele meu se casatoreste! Yeeey!! Alti bani alta distractie, cum spunem noi. Insa, este unul dintre cele mai importante evenimente de viata familiei noastre si asta pentru mine conteaza mult. Mentionez ca eu si familia mea nu avem aceeasi viziune asupra stilului de viata, insa nu vreau sa-i oblig pe altii sa faca ce fac eu. Nu voi incerca sa-l conving pe fratele meu sa faca o nunta minimalista asa cum probabil voi face eu; in schimb, ma voi integra eu in “stilul” lor si voi merge pregatita. Sincera sa fiu, am inceput sa economisesc pentru vizita mea in Romania si cadoul (in bani) pentru fratele meu, de cateva luni deja si desi este o suma considerabila, nu simt ca este o cheltuiala extrem de mare, pentru ca am planuit din timp si am strans treptat.

Experientele

In categoria acesta intra calatoriile, sau alte tipuri de experiente care ma fac fericita si dau cu adevarat valoare vietii mele. De asta de fapt economisesc bani, sa pot sa fac lucruri care ma fac fericita, sa pot sa ma bucur de viata asa cum imi doresc ca fiecare dintre noi sa se bucure.

Laptopul meu

De la 18 ani pana la 28 am avut 3 laptopuri in total, pe ultimul l-am achizitionat recent. Primul s-a stricat dupa vreo 5 ani (a fost traznit saracul), pe al doilea inca il mai am si l-am achizitionat acum 4 ani, iar pe cel mai recent l-am cumparat luna trecuta.  A costat in jur de 1000 $ insa pentru mine, acest obiect este extrem de important: lucrez pe el in fiecare zi pentru jobul meu full-time, dar si pentru joburile mele freelance, il folosesc in fiecare zi fara exceptie, pentru absolut orice, de aceea am nevoie de un produs cu adevarat de calitate, pe care-l pot pastra ani de zile si chiar il pot vinde cuiva atunci cand consider ca nu se mai potriveste cu nevoile mele. Cel mai buna lucru la aceasta investitie este faptul ca l-am cumparat fara sa planuiesc, din banii primiti de pe urma unor joburi in regim freelance, asadar salariul nu mi-a fost afectat.

Aceasta este lista mea; fiecare dintre noi are lista lui proprie cu lucruri care conteaza mai mult decat altele si este normal sa fie asa. “Banii sunt facuti ca sa fie cheltuiti” spunea o vorba din popor; da, banii sunt facuti pentru asta, insa cheltuirea lor fara rost aduce cu sine consecinte, si trebuie sa ne intrebam, ce lucruri merita cu adevarat timpul, energia si banii nostri?

Vreau sa stiu: Care sunt lucrurile pentru care tu platesti mai multi bani fara sa regreti?

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *