Ce este fondul de rezerva si de ce ai nevoie de el

Cu totii am putea cadea de acord asupra faptului ca viata este imprevizibila si desi fiecare dintre noi are la un moment dat impresia ca “nu ni se poate intampla noua asa ceva”, uite ca ni se poate. Nu este o lupta pierduta din start! Doar pentru ca viata are hobby-ul acesta de a te surprinde cand iti este lumea mai draga, nu inseamna ca nu o putem surprinde si noi pe ea. Cum anume? Cu un fond de rezerva pentru situatii neprevazute.

Ce este fondul de rezerva pentru situatii neprevazute?

Fie ca il numim fond de urgenta sau fond de rezerva, acesta reprezinta o suma de bani, pusa intr-un cont separat de toate celelalte economii, si pe care il putem folosi DOAR in cazul in care ni se intampla ceva la care nu ne-am asteptat.

Atentie! Acesta nu trebuie confundad cu un fond de economii, pe care deja stim cum si pentru ce anume il vom folosi. Ideea este ca atunci cand punem bani deoaparte pentru un fond de urgenta, acesta sa fie folosit doar in cazurile extreme, neplanuite, dar care ar putea avea urmari importante asupra noastra si a familiei noastre.  Faptul ca ti s-a rupt pantoful si nu te asteptai la acest lucru, nu inseamna un caz de urgenta.

Care sunt situatiile neprevazute pentru care ai nevoie de acest fond de urgenta?

Iata 7 situatii pentru care ai nevoie de fonduri de rezerva si care desigur se pot modifica de la un caz la altul. Nu le putem prevedea si nici nu putem sti cand se vor intampla sau daca se vor intampla, dar putem fi pregatiti din timp, si asta face diferenta:

  1. Cineva din familie se imbolnaveste brusc.
  2. Trebuie sa mergi de urgenta la spital in miezul noptii (vezi cazul meu),
  3. Ramai fara serviciu sau iti sunt taiate orele de munca si nu mai castigi la fel de mult.
  4. Ramai insarcinata pe neasteptate.
  5. Iubita/sotia ramane insarcinata pe neasteptate.
  6. Trebuie sa te muti imediat in alt apartament.
  7. Incerci sa pornesti masina dimineata ,dar ce sa vezi, nu mai porneste.

Cum trecem peste aceste situatii fara sa ne stresam, fara sa cerem bani cu imprumut rudelor, fara sa ne imprumutam la banci, sau fara sa luam din fondul de economii destinat altor proiecte? Stiu ca poate fi dificil sa ne mobilizam in directia aceasta si sa punem deoparte o suma de bani in fiecare luna, pentru “nu stim ce” insa repet, imprevizibilul este parte din viata noastra, situatiile de urgenta nu iarta pe nimeni.

Ce suma de bani e suficienta pentru a face fata situatiilor neprevazute?

Gura targului e de parere ca ar trebui sa economisim pentru situatii neprevazute suma egala cu cheltuielile pentru 6 luni. Spre exemplu, daca intr-o luna cheltuiesti de obicei 800 de LEI, inmultesti 800 cu 6 si voila! Ai nevoie de 4.800 de LEI.

Eu nu sunt 100% de acord cu aceasta suma sau cu aceasta regula, desi este un punct de reper foarte sanatos din punct de vedere financiar. Eu zic asa: pune deoparte in fondul de rezerva orice suma care te multumeste, care te lasa sa dormi bine noapte, stiind ca daca maine viata ta ia o turnura total neasteptate, nu vei intra in panica sau in depresie. Aceasta suma poate fi diferita pentru fiecare dintre noi.

Atentie la precedente!

Daca spre exemplu, ti s-a mai intamplat sa te duci noaptea cu copilul la doctor, sau natura jobului tau nu este una stabila, ai putea stabili suma necesara pentru tine si familia ta orientandu-te dupa acesti factori.

Cine are cea mai mare nevoie de un fond de rezerva?

Consider ca mai ales cei cu venituri mici si medii, care se bazeaza in totalitate pe salariul lunar, sau care cheltuiesc aproape atat cat castiga au nevoie de economii pentru situatii de urgenta. E nevoie de disciplina si determinare pentru a pune deoparte o suma, oricat de mica, in fiecare luna, pentru a forma acest fond de economii pentru urgente, dar nu este un lucru imposibil de indeplinit!

Oamenii care duc un stil de viata minimalist, cei care au frugalitatea pe pilot automat, nu cred ca au neaparat nevoie de un fond separat pentru urgente, luand in considerare faptul ca aceste persoane traiesc cu minimumul necesar de bani, cheltuiesc mult mai putin decat castiga, iar filosofia lor de viata este  “cheltuieste pentru lucrurile cu adevarat importante si fii pregatit intotdeauna pentru orice”.

Fondul de urgenta inseamna mai mult decat banii necesari pentru “calmarea” unei situatii neprevazute, inseamna linistea interioara, pacea si confortul mental care este atat de important mai ales in momentele dificile care ne incearca pe toti la un moment dat.

Vreau sa stiu: Tu ai un fond de urgenta? Ce suma ti se pare potrivita pentru fondul tau de rezerva?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *