A-ti urma sau a nu-ti urma pasiunea

Ce faci cand nu-ti mai suporti jobul de zi cu zi, cand simti ca ai nevoie de o schimbare si mai ales, cand vrei sa iti imbunatatesti statutul financiar? Social media ne “loveste” cel putin o data pe zi cu mesaje de genul “Urmeaza-ti pasiunea si nu vei fi nevoit sa muncesti o zi in viata ta!”. Stii despre ce vorbesc: acele postari de pe Facebook sau Instagram, cu scris alb pe fundal negru, care ne indeamna pe toti sa nu mai stam pe ganduri si sa incepem sa actionam AZI!!!

Hold on! Nu e chiar asa de simplu cum pare, ca daca ar fi am vedea unicorni si curcubee peste tot in jurul nostru. Nu trebuie sa facem abstractie de elefantul din camera, adica de societatea in care traim, de contextul social in care se plasam, de comunitatea din care facem parte, de piata muncii si tendintele in continua schimbare. Toate acestea dicteaza posibilitatea unui success mai mic sau mai mare a ceea ce doresti sa intreprinzi.

Urmeaza-ti pasiunea si transforma-i jobul in ceva ce iubesti, plus ca asa, faci bani fara sa te stresezi! Serios?? Vrei sa iti zic un secret? Pasiunea mea este sa ma uit la seriale si sa beau cafea in timp ce fac asta! Cum as putea eu sa fructific aceasta pasiune si sa-i fac pe altii sa ma plateasca pentru fiecare episod din The Walking Dead pe care-l vad? Am ZERO sanse de reusita, e evident!

Potrivit ideii ca pasiunea salveaza sufletul si buzunarul, eu nu am nicio sansa la fericire, luand in considerare ce spuneam mai sus. Ce ghinion am la pasiuni!  Norocosi sunt cei a caror pasiune e programarea web, web designul, medicina, traducerile, avocatura, scrisul si altele; oamenii acestia sigur au o sansa la fericire. De ce? Pentru ca lumea are nevoie de “pasiuni” de genul asta! “Se cauta!”

E totul despre pasiune sau abilitate? Passion or skill?

Abilitatea sau ce stii sa faci cu adevarat este mai degraba un drum mai sigur pe care am putea porni catre succesul pe plan financiar sau chiar personal, chiar daca uneori pare imposibil, iar cu siguranta pentru unii e mai usor si pentru altii mai dificil. Dupa parerea mea sintagma  “Urmeaza-ti pasiunea!” ar trebui sa fie mai degraba: “Fructifica-ti abilitatile”. In loc sa speri, sa faci sacrificii, sa pierzi luni, sau ani de zile incercand tot felul de lucruri nerealiste ai putea sa-ti analizezi punctele forte, abilitatile, ceea ce poti si stii sa faci si sa incepi de acolo. Transforma-ti jobul in pasiune sau cunoaste-ti punctele forte si daca nu esti multumit cu ceea ce faci astazi, invata mai mult, exerseaza mai mult, incepe ceva pe cont propriu care sa-ti puna in evidenta abilitatile, care sa te faca sa te simti multumit de tine insuti. Hei, ai putea omogeniza toata “munca” asta cu un strop de pasiune!

A-ti urma sau nu pasiunea?

Nu ma intelege gresit! Urmeaza-ti pasiunea si tot ceea ce-ti face sufletul sa tresalte, dar fii realist! Nu orice pasiune se poate transforma intr-o sursa de venit; un hobby nu iti ofera expertiza in domeniul respectiv; nu neaparat. Eu probabil ca m-as putea numi o consumatoare profesionista de seriale si in plus, mai cred ca am si o voce destul de buna, dar as putea sa las totul astazi si sa ma apuc de cantat sau sa ma aventurez in cautarea de joburi care au la baza urmarirea serialelor TV? As putea sa-mi deschid o companie bazata strict pe asta? Intrebare retorica.

Poate tu esti pasionat de IT? Felicitari! Un trilion de companii cauta experti IT. Get it?

Urmeaza-ti pasiunea daca, in mod realist, ai vreo sansa in societatea in care traim.

Piata muncii are si ea trendurile ei, joburile care se cautau acum 10 ani nu sunt cele care se cauta astazi, si noi trebuie sa tinem pasul cu schimbarile, sa ne “educam” in ceea ce ne face bine, nu ceea ce ne tine pe loc. Imaginati-va cum ar fi sunat acum 10 ani: “Sunt YouTuber, am un canal YouTube si fac clipulete, asta este jobul meu.”? Toti am fi ras la auzul acestor cuvinte? YouTuber? Ce e asta? Ce oameni dusi cu pluta, nu? Cum te simti daca cineva iti spune acelasi lucru astazi? E ceva obisnuit; oamenii fac bani din YT , acesta este jobul lor full-time, altii renunta la jobul pe care nu-l mai suporta, ca sa se apuce serios de YouTube. Au oamenii astia sanse de reusita? DA, au, pentru ca lumea de azi inseamna, printre altele, si YouTube.

Sunt pasiuni care, daca sunt cultivate in mod constant se pot transforma in joburi full-time, dar sunt si pasiuni care sunt menite sa fie doar pasiuni. Nu sunt eu un dream killer, dar sunt realista. Fara munca, exercitiu si  o imagine clara asupra raportului dint a ceea ce poti tu sa faci tu pentru societate si  ce se cauta astazi pe piata muncii, sansele de succes sunt minime.

Vreau sa stiu: Crezi ca toate pasiunile se pot tansforma in surse de venit? Tu ai vreo pasiune pe care o poti transforma in job sau afacere?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *