10 motive pentru care ai nevoie de educatie financiara

Avem nevoie de educatie financiara! Urgent! In societatea de astazi si in contextual economic actual, a detine minime cunostinte de management al banilor este extrem de important, pentru ca de asta depinde calitatea vietii. Educatia financiara inseamna sa intelegem cum functioneaza banii, ce sunt veniturile, ce sunt cheltuielile, cum investim pe termen lung, cum evitam datoriile si de ce fiecare leu in parte este foarte important.

Din pacate, nimeni nu ne invata nimic concret despre managementul finantelor personale, nimeni nu ne spune despre independenta financiara si de ce toti ar trebuie sa tindem catre ea. Conceptele de libertate financiara, managementul banilor si gandire antreprenoriala ar trebuie introduse in scoli si predate dintr-o perspectiva practica, pentru ca asta lipseste cu desavarsire.

Procentul foarte ridicat de oameni indatorati si  numarul extrem de mare al celor nemultumiti de situatia lor materiala, ma face sa cred cu tarie ca cele mai multe persoane nu stiu de fapt mai nimic despre managementul banilor. NU, veniturile scazute nu reprezinta intotdeauna cauza pentru care multi dintre noi recurgem la imprumuturi bancare pe zeci de ani. Prima piedica in calea unei vieti fara grija zilei de maine este atitudinea oamenilor care uneori nu accepta ca au nevoie de mai multa educatie in ceea ce priveste finantele persoanale si care considera ca stiu totul. Educatia financiara trece dincolo de a incasa salariul si a plati facturile.

Mi-as fi dorit ca cineva initiat in educatia financiara sa fi venit acum 13 ani si sa-mi fi povestit cate ceva despre de ce sunt banii atat de importanti, cum trebuie sa-I folosesc in avantajul meu si cum sa incep sa gandesc ca un viitor antreprenor. Cum nu am avut parte de acest fel de educatie, dupa destul de multi ani de stres, frustrare si  joburi pe care le uram am inceput sa citesc, sa ma documentez, sa ma educ si sa fac schimbari.

Iata 10 motive pentru care avem nevoie de educatie financiara:

 1. Independenta financiara. Acesta este probabil visul oricarui om; libertatea financiara iti permite sa-ti traiesti viata asa cum doresti si sa iti atingi toate obiectivele fara a te ingrijora in privinta banilor. Cei mai multi oameni vor sa se retraga de pe piata muncii mai devreme si sa lucreze de acasa, altii vor sa plateasca datoriile pe care le au si sa economiseasca cat mai mult, iar multi isi doresc propria lor mica afacere.
 2. Zero datorii. Am avut odata un imprumut de 1000 de lei, acum cativa ani, si a fost unul dintre cele mai inconfortabile momente prin care am trecut; pana am platit datoria respectiva m-am simtit ca privata de libertate. In prezent nu am nicio datorie, insa am crescut intr-un mediu in care toata lumea avea datorii si rate la banci. O persoana informata care intelege sistemul acesta imprumut-dobanzi-plata datoriilor se va gandi de zece ori inainte sa accepte un card de credit.
 3. Vei gandi de doua ori inainte sa scoti portofelul. Consumerismul este o capcana mult prea actractiva; totul este mai imbietor, mai colorat, mai gustos si factorul care ne influenteaza cel mai mult este presiunea sociala: prietenul tau, vecinul tau, colegul tau au cumparat deja ultimul model de telefon, tu cand? Nu conteaza ca nu ai nevoie de multe dintre lucrurile pe care le vezi, impulsul de a scoate banii din buzunar pentru a plati si in stanga si in dreapta pentru orice e mult mai mare decat vointa noastra. O persoana informata si preocupata de optimizarea stilului de viata, va putea rezista mai usor in fata tentatiilor.
 4. Vei invata sa prioritizezi. Oamenii hotarati cu obiective bine stabilite si cu tinte bine alese nu pot fi distrasi de la planul lor. Atunci cand iti intelegi situatia financiara si ai in minte exact unde vrei sa ajungi, vei depunde toate eforturile pentru atingerea acelor scopuri, pentru ca tot ce faci va capata un nou sens.
 5. Vei aprecia lucrurile cu adevarat valoroase. Nu iti voi spune eu care sunt lucrurile cu adevarat valoroase pentru tine si nici ca banii nu sunt importanti, insa ceea ce pot sa spun este ca atunci cand apreciezi banii si puterea lor mai bine decat o faceai ieri, alegerile tale se vor schimba si nu vei mai acorda importanta decat acelor lucruri care aduc valoare vietii tale pe termen lung.
 6. “A investi” nu va mai fi o enigma. Dintre toate aspectele domeniului financiar, investitia reprezinta un subiect de domeniul fantasticului pentru foarte multa lume. Ni s-a fixat in minte ideea ca numai milionarii pot investi, ceea ce NU este adevarat. Astazi, posibilitatile de a investi sunt extrem de numeroase si la indemana oricui, nu ai nevoie de sute de mii de Euro, insa oamenilor le e frica sa faca acest pas pentru ca se tem sa nu piarda banii. Aici intervine eductia financiara. Mai multe despre investitii gasesti in articolul…
 7. Evolutia profesionala. Cand te simti in controlul finantelor tale si ai obiective bine stabilite vei observa dorinta mai puternica de evolutie pe plan profesional. Determinarea data de dorinta de success te va impinge sa studiezi poate un nou domeniu, sa dobandesti noi aptitudini, sa iti schimbi locul de munca, sa avansezi mai repede la locul de munca sau sa incepi sa lucrezi pe cont propriu in timpul liber.
 8. Evolutia personala. Intra in stransa legatura cu lucrurile de la punctul 7. Atunci cand au loc schimbari in viata ta, nu au loc doar intr-o singura directie; o viata mai echilibrata si schimbarile pe care le faci in legatura cu finantele tale influenteaza modul cum te simti fata de tine insuti, cum te raportezi la ceea ce se intampla in jurul tau si deasemenea, la cum te raportezi la ceilalti.
 9. Implica intreaga familie. Poti vizualiza o viata in care tu si familia ta actionati in directii opuse permanent? Nu e o imagine prea fericita. E greu sa atingi performanta de a cheltui responsabil, de a conomisi, de a plati datoriile mai repede daca nu ai parte si de sustinerea familiei. Procesul de educare si schimbare trebuie sa aiba loc pentru voi toti. De la copii pana la partenerul de viata sau parinti, toti trebuie sa inteleaga ce se intampla si unde veti ajunge. Pentru copii acesta este un lucru minunat, sa le fie introduse notiuni de educatie financiara de timpuriu.
 10. O viata buna. Educatia la fel ca si schimbarea de orice natura nu poate fi facute de catre altcineva pentru tine. Tot ce intreprinzi in fiecare zi are la baza abilitatea de a intelege de ce faci ceea ce faci si mai apoi gasirea solutiilor. Cand inveti despre bani, inveti de fapt cum sa traiesti mai bine. Zeci de milioane pe luna nu inseamna ca o viata fericita, mai ales daca nu cum exact sa te “comporti”; o viata buna survine in urma alegerilor destepte, a aprecierii lucrurilor cu adevarat valoroase si dorintei de evolutie.

Vreau sa stiu: Cum crezi ca te poate ajuta educatia financiara?

 

You may also like...

4 Responses

 1. Danny Petrache says:

  Ai pus punctul pe i. Avem mare nevoie de educatie financiara, poate asa ne putem organiza mai bine sa nu mai facem atatea datorii. Maggie sa mai scrii despre educatie financiara

  • maggie1 says:

   Danny intr-adevar, un pic mai multa educatie financiara ne-ar ajuta extrem de mult. Asta este scopul meu, sa ofer cat mai multa informatie celor care sunt interesati de acest subiect, asa ca, cu siguranta vei mai citi articole asemanatoare.

 1. March 7, 2017

  […] iti dezvolta aptitudini vitale in obtinerea securitatii si libertatii financiare. Citeste 10 motive pentru care ai nevoie de educatie financiara pentru mai multe […]

 2. March 7, 2017

  […] functioneaza sistemul bancar de imprumuturi poate ca numarul datoriilor s-ar injumatati. Citeste aici de ce avem nevoie de educatie […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *